Torsdag, 13. juni 2019 - 14:12 - af: Joan Andersen, Foto: Gregers Kirdorf.

Et hjem skal også føles som et hjem, men Marianne er ved at drukne i ting, og hun har mistet overblikket. Med KonMari-oprydning finder Marianne frem til de ting, der skaber glæde i hendes hverdag.

Marianne flyttede ind i sin lejlighed i Horsens i december sidste år, men hun føler sig stadig ikke hjemme. For et år siden blev hun skilt og flyttede fra huset til en lækker lejlighed, som desværre var så lille, at der ikke var plads til børnene. Nu har hun endelig fået plads nok, men hun er ikke glad.

– Jeg har mistet overblikket. Jeg føler mig slet ikke hjemme her, fortæller hun.

KonMari-konsulenten Mirjam Madsen skal hjælpe Marianne med at gøre lejligheden til et rigtig hjem.

– Jeg drømmer om et dejligt hjem. Et hjem med ro, og hvor man ikke stresser over rodet, siger 42-årige Marianne Jensen, mor til Josephine og Isabella på 11 og 15 år.

Mirjam vejleder Marianne i metoden. Selv om det ville være mest naturligt at starte med tøjet, så springer vi den del over, for Marianne mangler et klædeskab og en kommode, så tøjet ligger i kasser. Den del har hun en plan for, og Marianne har ikke specielt mange bøger eller papirer, så de aftaler at tage fat på køkkenet, småtingene og den slags.

En sæk med bøtter

En hel sæk med plasticbøtter står i et hjørne i køkkenet. Marianne aner ikke, hvor hun skal få plads til det i sit lille køkken.

– Vi begynder med alt plastic, siger Mirjam, og oprydningen går i gang.

Marianne passer på sig selv, hun er syg med et for højt tryk i hovedet, og hun er ramt af uheldige bivirkninger efter en gastric bypass-operation for år tilbage. Nu er den tidligere socialpædagog tilkendt et fleksjob. Mirjam guider, og Marianne tager beslutningerne, da bjerget af plastic bliver spredt ud på spisebordet. Alt skal frem.

– Sæt låg på bøtterne, så finder du ud af, om der er bøtter uden låg og låg uden bøtter, siger Mirjam.

Allerede her ryger de første ting i affaldssækken.

– Bliver du sprudlende glad for den her? Måske ikke, men måske er du glad for funktionen, eller måske havde du en drøm om det, siger Mirjam.

Marianne ved præcis, hvad hun mener.

– Her er min sushi maker. Jeg havde ønsket mig den, men jeg har aldrig brugt den. Måske er jeg bare sådan en, der køber sushi, siger hun og beslutter sig for at prøve at sælge den. 

Marianne fisker endnu en opbevaringsbøtte frem.

– Jeg plejer at have sukker i den, nu har jeg fået en ny, men jeg kan mærke, at den her faktisk er mere praktisk, siger Marianne.

– Brug den følelse, når du sorterer resten, råder Mirjam.

Marianne er hurtig til at få kasseret en masse. En kæmpe stak madkasser vidner om familiens mange udflugter i årenes løb. Madkasserne var souvenirs, men har aldrig rigtig været i brug. Marianne beholder kun dem, de bruger, og en enkel, som var hendes egen første madkasse. Isabellas første sutteflaske bliver også beholdt, da den har affektionsværdi.

– Husk at have fokus på det, du er glad for. Det gør det lettere at sortere, siger Mirjam.

På en halv time er alt plastik sorteret, og bøtterne fylder nu kun et par hylder i skabet. Mirjam forklarer, at det, der bliver brugt hele tiden, f.eks. madkasserne, skal stå forrest i skabet, mens store dejskåle kan stå bagerst. Det skaber overblik og giver et naturligt flow i køkkenet.

– Der er fuldstændig perfekt styr på dit bestik og dine potter og pander, konstaterer Mirjam.

– Men du har tre sier i samme størrelse.

– De to bruger jeg, svarer Marianne.

– Er du klar til at sige farvel til den sidste, spørger Mirjam. 

På samme måde bliver der ryddet op i grydeskeer og knive.

– Du har 3 brødknive. Hvilken rækker du altid ud efter? Er det okay at sige farvel til de andre? Mærk efter, hvad det er for en kniv, du altid leder efter, forklarer Mirjam, og Marianne vælger ud.

Hun finder også en citronpresser.

– Det er en gave, derfor har jeg gemt den. Den skal bruges til at presse en citronbåd. Hvornår gør man egentlig det? spørger Marianne ud i luften.

– Hvor lang tid skal man gemme en gave, man ikke bruger, spørger Mirjam, og gaven bliver sendt til genbrug.

Marianne bytter ting for plads, ro og harmoni i lejligheden, og hun finder de ting frem, der giver hende glæde.

Find glæden frem

Gemt væk i skænken i stuen finder Marianne et stel til fire personer.

– Jeg har aldrig haft et stel, før jeg fik det her i gave fra mit tidligere arbejde. Det er jeg rigtig glad for, fortæller Marianne.

– I er kun tre herhjemme. Giv stellet en flot plads i køkkenet, så I får det brugt og også kan nyde synet af det, foreslår Mirjam.

På en halv dag får Marianne ryddet op i køkkenet, skænken i stuen, sine nipsting og det store skab i gangen, som bl.a. gemte på alle hendes sko og tasker. Skoene bliver halveret, og hendes 20 indkøbsnet og gymnastikposer bliver reduceret til et par stykker af de pæneste og mest praktiske.

– Nu har du plads til en kommode inde i skabet. Der er jo ingen regel om, at tøjet skal være i soveværelset, siger Mirjam, og Marianne har allerede udset sig en kommode, hun vil købe.

– Jeg er træt, men glad, siger Marianne efter oprydningen. 

Hun er 75 procent færdig, og resten har hun en plan for. Tøjet kan hun sagtens finde ud af at folde, faktisk har hun allerede gjort det hos sin kæreste.